HERNE- 55+ infobeurs rond levenslang leren, lang leve de gezondheid en levenslang thuis wonen

Eén keer per legislatuur organiseert het lokaal bestuur een infobeurs voor 55-plussers. De derde editie ging vandaag van start en is ook nog morgen 25 november toegankelijk van 10u tot 17u in sporthal De Hernekouter (Hernekouter 1 in 1540 Herne). Het doel is vooral ‘informeren’ en ‘sensibiliseren’ rond de thema’s ‘levenslang leren’, ‘lang leve de gezondheid’ en ‘levenslang thuis wonen’. Iedereen is welkom ook van buiten Herne, de toegang is gratis en de Hernekouter heeft een ruime parking. Schepen voor welzijn, senioren en gezondheid Carina Ricour mocht bij de opening van de beurs iedereen welkom heten.

Carina Ricour: “De beurs is een co-organisatie van het lokaal bestuur met zijn dienst welzijn en het platform welzijn, de seniorenwerkgroep, de verenigingen en de dienst vrije tijd. Onze beurs helpt de bezoekers op weg rond  interessante thema’s waar de standhouders hun enthousiaste medewerking aan verleend hebben. Allemaal initiatieven die een positief impact kunnen hebben op de gezondheid en dan ook bijdragen  aan het beleven van een actieve seniorentijd. Velen wonen heel graag in Herne. Daarom bekleedt het item ‘levenslang thuis wonen’  een vooraanstaande plaats in ons beleid en betrekken wij de dienstverlening van onder meer ook het woonzorgcentrum St-Felix in het verhaal van onze beurs. Goede zorgen met goede mensen, daar komt het op aan”.

De Hernekouter is ook morgen nog het  informatiecentrum en de trefplaats niet alleen voor alle 55-plussers, hun familieleden en mantelzorgers maar ook voor alle verzorgenden en mensen die met ouderen begaan zijn. Naast een twintigtal standen is er ook een zithoek waar kan nagepraat worden en genoten van een natje en/of een droogje. Het zijn de dames en heren van Okra Herne die instaan voor de bediening.

Ruim aanbod

De beurs herbergt een ruim aanbod aan stands van onder meer mutualiteiten, Logo Zenneland (LOkaal GezondheidsOverleg), de intergemeentelijke preventiedienst gezondheid Pajottenland, Bewegen op Verwijzing, Spitt-plus, Stop Darmkanker, yoga, Samana, de Alzheimerliga, de Digibank, het woonzorgcentrum Sint-Felix, de Woonwinkel, de Welzijnskoepel West-Brabant, de dienst aangepast vervoer, Ligo (Centrum voor Basiseducatie), de brandweer, de internetdokter en de gemeentelijke dienst welzijn.

Opmerkelijk is wel de Vias-stand aan de inkom. Via de simulator kan iedereen levensecht ervaren wat de gevolgen zijn van afgeleid achter het stuur te zitten. Een sessie neemt 5 min in beslag. Standhouder Pieter: “We willen zoveel mogelijk bezoekers in die auto krijgen. Na een testrit met onze rijsimulator heb je zeker ervaren dat het gebruik van onder meer je smartphone je rijvaardigheid op verschillende manieren nadelig beïnvloedt. En dat geldt ook voor zij die denken ‘dat is voor mij niet geldig’. Tot nu heb ik nog maar heel weinigen aan het stuur gehad die immuun blijken voor afleiding aan het stuur”.

Zaterdagprogramma

Naast de stands zijn er op zaterdag ook nog lezingen en een yoga-initiatie voorzien. Nuttig om weten is ook dat de  bovenzaal bereikbaar is met een lift.

10u30 (benedenzaal) – Yoga ochtendsessie voor iedereen

11u30 (bovenzaal) – Bewegen op Verwijzing  – BOV helpt mensen op weg naar een meer actief leven met professionele coaching en een beweegplan op maat. Coach Inne Debusscher neemt je bij de hand in dit verhaal.

13u00 (bovenzaal) – Leen Dendievel – Naast actrice is Leen Dendievel ook consulente psychologie en auteur van meerdere boeken over mentaal welzijn. Leen bundelde nu ook al deze inzichten met haar eigen ervaring in een voorstelling. Ze heeft het over het boek ‘Georges & Rita’ evenals over euthanasie, afscheid nemen en familiebanden.

15u00 (bovenzaal) – Logo Zenneland: Halt2Diabetes  – 1 op 10 volwassen Belgen wordt met diabetes geconfronteerd. In meer dan 95% van de gevallen gaat het over diabetes type 2. Diabetes verhoogt het risico op een hartinfarct, trombose, nier- en oogproblemen, zeker als de ziekte (te) laat ontdekt wordt. Meer dan 37% van de Belgen met diabetes weten dit niet, lopen rond zonder diagnose en krijgen dus niet de juiste behandeling. Vroegtijdige vaststelling is dus van groot belang. Het goede nieuws is namelijk dat meer dan de helft van de gevallen van diabetes type 2 kan worden voorkomen via een gezonde leefstijl. Wil je meer te weten komen over dit thema? Dan is deze infosessie zeker bijzonder leerrijk. Meer info kan alsnog bij schepen carina.ricour@telenet.be (0478 40 24 57).

Dit nieuwsbericht delen: