HERFELINGEN – Voorzitter cd&v Sammy Mahdi bezocht zuivelfabriek Olympia – Kwaliteitsvolle producten dankzij de boeren

Sammy Mahdi, de voorzitter van cd&v, bracht een bezoek aan zuivelfabriek Olympia in Herne/Herfelingen. Hij deed dat samen met senator-burgemeester Kris Poelaert. Olympia produceert al jaren kwaliteitsvolle zuivelproducten voor industriële afnemers, professionele gebruikers en consumenten in binnen- en buitenland. Het bedrijf kan prat gaan op een stevige reputatie.

De jaarlijkse aanvoer van weidemelk bedraagt thans meer dan 70 miljoen liter. Olympia is goed voor een grote tewerkstelling in vast dienstverband en ook nog van een aantal krachten in tijdelijk of interim verband om de seizoenschommelingen en het meerwerk op te vangen. De zuivelfabriek is dan ook één van de belangrijkste werkgevers in het landelijk Pajottenland.

Het familiebedrijf werd in 1946 opgericht onder de naam ‘Zuivelfabriek van Herfelingen’ en verdergezet door Luc en Marc Van Impe. Ondertussen maakt Olympia deel uit van de grotere Nederlandse groep Royal A-Ware. Alle zuivelproducten die vervaardigd worden bij Olympia zijn afkomstig van Belgische melkveehouders. Olympia haalt daartoe melk op bij een 170 tal landbouwers uit zowel Vlaanderen als Wallonië.

Duurzaamheid

Olympia heeft resoluut de weg gekozen van duurzaamheid: “Onze melkveehouders zorgen voor weidemelk waarbij de koeien minimaal 720 uren/ jaar grazen in de groene weide, wat wil zeggen minimaal 120 dagen aan 6 uren/dag , maar bij velen is dat nog een pak meer. Onze melkophaling vindt plaats in een straal van max. 60 km van het bedrijf en dit met een modern wagenpark met lage emissie en met een hoge melkdensiteit, de verhouding van het aantal liters tot de opgehaalde kilometer. Zo beperken we ons ecologische voetafdruk tot een minimum”.

Zonder boeren, geen eten

Sammy Mahdi benadrukte het belang van de landbouw- en voedselsector als een essentieel onderdeel van de Belgische economie en wees op het belang van de landbouw in tijden van geopolitieke spanningen, waarbij zelfs voedsel en grondstoffen ingezet worden als drukkingsmiddel.

Dat zijn redenen genoeg voor cd&v het altijd te blijven opnemen voor de toekomst van de landbouw in ons land. “Wie in de zuivelafdeling van een supermarkt rondloopt, die kan amper naast de producten van Olympia kijken: rijstpap, room, pudding, melk, noem maar op. En dat in eerste instantie dankzij onze boeren die elke dag weer producten leveren aan bedrijven als Olympia. Onze landbouwers zorgen er voor dat we kwaliteitsvolle producten van eigen bodem kunnen kopen in de winkel. Zonder boeren, geen eten. Zo simpel is het”, zegt Sammy Mahdi. “Chapeau voor het decennialange werk van de familie Van Impe en de huidige bedrijfsvoerders om Olympia zo zorgvuldig uit te bouwen. Het is een bedrijf van goudwaarde voor de streek”.

Dit nieuwsbericht delen: