Ook BEVER neemt deel aan het eerste nationaal herdenkingsmoment van de heksenvervolgingen

Een unicum: op zaterdag 25 november wordt in het Oost-Vlaamse Laarne het startschot van het eerste nationaal herdenkingsmoment van de heksenvervolgingen in België gegeven. Ook de heksengemeente BEVER is daarbij van de partij. Tijdens een officiële plechtigheid zullen dan ook de campagnebeelden van de actie ‘Orange the World’ onthuld worden door de deelnemende besturen die aansluitend ook het heksenmemorandum zullen ondertekenen. Bever wordt vertegenwoordigd  door burgemeester Kristof Cattie, de schepen voor cultuur Cindy Durieux, de voorzitter van de cultuurraad Kevin Buyl en Werner Godfroid als voorzitter van de heksenvereniging de Makrallen en als de perfecte geschiedkundige op gebied van hekserij. Ook het vrouwelijk Makrallenlid Martine Lescrève maakt de verplaatsing mee.

De Makrallen

“Dezelfde avond zullen ook het gemeentehuis en het heksenbeeld op de Plaats in een oranje kleur aangestraald worden. We roepen graag eveneens alle geëngageerde inwoners op dan ook voor hun raam of deur een oranje licht of kaarsje te plaatsen”, zegt Werner Godfroid. “Ook Bever ontsnapte indertijd niet aan de heksenwaan. In 1594 en 1595 werden de echtgenotes van Liénard Delval en Bastien Catier gewurgd en op de brandstapel gebracht. Waarom beide vrouwen werden aangeklaagd en veroordeeld is niet meer te achterhalen. De archieven zijn verdwenen. In 1599 zou ook op de grens met Lessenbos een vrouw gestenigd zijn omwille van hekserij”.

De Makrallen, de Beverse folklorevereniging, brengt op verschillende manieren de heksenvervolging onder de aandacht. Dat doen ze met onder meer met  kinderanimaties, deelname aan stoeten, vertelavonden en schoollezingen. Hun reuzin Tineke Delval wordt ook regelmatig gevraagd in reuzenstoeten. Het heksenbeeld van Marieke Catier op de Plaats dan weer is inmiddels uitgegroeid tot een bekend herkenningspunt in het Pajottenland.

Geweld tegen Vrouwen en Meisjes

Heksen, in hoofdzaak vrouwen, werden eeuwenlang onterecht vervolgd en veroordeeld. Verschillende gemeenten met een heksenverleden willen dit nu blijvend onder de aandacht brengen. Zo zullen de lokale besturen van Bever, Dendermonde, Diksmuide, Gavere, Kasterlee, Kruibeke, Laarne, Lier, Nieuwpoort, Vielsalm en Zonnebeke op 25 november te Laarne – naar aanleiding van de  Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen en Meisjes en de daaraan gekoppelde actie ‘Orange the World’ – een engagementsverklaring ondertekenen om rond de thematiek in de toekomst verder samen te werken. De stad Hasselt treedt eveneens toe als partner.

De bedoeling van die lokale besturen is de heksengeschiedenis in hun contreien te verbinden met actuele breed-maatschappelijke thema’s en SDG’s (duurzame ontwikkelingsdoelstellingen). De besturen willen daarbij volgende vragen onderzoeken: hoe verzoenen we ons met ons vaak vrouwonvriendelijk verleden én zelfs heden?, hoe verdedigen we ons vandaag tegen onrechtvaardigheid en uitsluitings-mechanismen?, hoe kunnen we van een zwijgcultuur evolueren naar een maatschappij met ruimte voor discussie, debat en dialoog? En vooral : hoe kunnen ook vrouwen en meisjes hier een volwaardige rol in opnemen?

Dit nieuwsbericht delen: