HERNE – Lokaal bestuur neemt zijn eerste elektrische wagen in gebruik  

Het lokaal bestuur van Herne heeft een eerste elektrisch voertuig aangekocht in eerste instantie voor de dienstverplaatsingen van het personeel en later, bij uitbreiding, als deelwagen voor zijn inwoners. Schepen voor milieu Kris Degroote mocht bij de Nissan-garage Duyck in Herfelingen de sleutels van de gloednieuwe Nissan Leaf in ontvangst nemen.

Voorbeeldfunctie  

De gemeente vervult daarmee haar voorbeeldfunctie binnen het duurzaam energie- en klimaatactieplan 2030. Het werd een witte Nissan Leaf. Met laadtijden van ongeveer 60 minuten en een bereik van tot wel 385 km zorgt die gezinswagen voor nog meer innovatie in dat domein. De aankoop gebeurde via ‘Gestroomd.be’, de aankoopcentrale voor duurzame voertuigen voor lokale besturen. Rekening houdend met alle kosten en kortingen kost de Nissan Leaf aan het lokaal bestuur goed 32.000 euro. Dit bedrag wordt wel nog verminderd met de premie voor zero-emissiewagens die uitgaat van  Creadiv en goed is voor zo’n 7000 euro. Voorlopig is de Nissan Leaf spierwit. Heel binnenkort wordt hij bestickerd met het logo Herne Effenaf!


“Binnen het goedgekeurd duurzaam energie- en klimaatactieplan en de budgettering in het meerjarenplan staat de voorbeeldfunctie van de gemeente centraal”, zegt schepen Kris Degroote. “Onze gemeente werkt hiertoe concrete acties uit onder meer binnen het eigen patrimonium en de gemeentelijke openbare verlichting. En ook de vervanging van de gasinstallatie door een warmtepomp in de bib, het aanpassen van het eigen wagenpark en de plaatsing van zonnepanelen kaderen hierin.

Het plaatsen van zonnepanelen op de daken van de bibliotheek Petrus Naghel en van het gemeentehuis zal ook gekoppeld worden aan de installatie op beide locaties van een opslagbatterij. Dat moet toelaten de niet-verbruikte elektriciteit tijdens de dag te bufferen voor gebruik ‘s avonds en ’s nachts. Met al die acties wil het bestuur zich engageren om ook zijn steen(tje) bij te dragen aan de Europese en regionale inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen en zo mens en maatschappij weerbaar te maken voor de gevolgen van de huidige en toekomstige klimaatverandering”.

Deelwagen

Burgemeester Kris Poelaert: “In een bevraging kreeg het lokaal bestuur 9 reacties van inwoners die voordelen zien in het gebruik van een ‘deelwagen’. Het ligt in de verwachtingen dat wij thans werk gaan maken van het meer concretiseren van dit soort dienstbetoon. Ook is voorzien dat er op korte termijn er in de gemeente via Fluvius een aanzienlijk aantal laadpalen zullen bijkomen. Herne centrum krijgt er alvast één bij voor en één op de parking palend aan het gemeentehuis”.

Enkele kenmerken van de Nissan Leaf:

Personenauto, 5-deurs, hatchback
100% elektrisch – CO2-uitstoot 0 g/km
Het batterijpakket is goed voor 385 km – laadpoort vooraan
De koffer is voldoende voor een stadswagen.
Onderhoudsbeurt om de 30.000 km of 1 maal per jaar.

Dit nieuwsbericht delen: