GOOIK – Verkoop van haagplanten en fruitbomen werkt zowel de vergroening als het vogelbestand in de hand

Al meer dan 25 jaar organiseert de gemeente Gooik telkens in november een verkoop van haagplanten en fruitbomen aan een heel aanlokkelijke prijs. De gemeente neemt bij iedere aankoop de helft van de kostprijs voor haar rekening. Dit jaar zijn er 35 gezinnen die intekenden. Samen zijn zij goed voor een bestelling van 1500 haagplantjes en een 100-tal fruitbomen.  Schepen Samuel Billens: “Voor dit jaar noteren wij een stagnatie in de verkoop van fruitbomen maar de vraag naar haagplanten zit duidelijk in de lift.” Burgemeester Gunther De Wilde: “Die stijging zien we graag. In  de toekomst zouden wij willen overwegen om bij nieuwe verkavelingen voor de perceelafbakening een haagaanplant te verplichten. Niet alleen zou dit de vergroening tegemoet komen maar zou ook het vogelbestand er goed bij varen”.

Het plantgoed kan dit weekend opgehaald worden bij ’t Heideroosje, al 37 jaar de bloemen- en plantenwinkel van Jeannine Vannerom en Jean Tondeur aan de Edingsesteenweg 181 in Leerbeek/Gooik. De afspraak is er zaterdag tussen 9 en 17u.

Streekeigen

De voordelen van streekeigen beplantingen tegenover uitheemse zijn immers talrijk. Streekeigen bomen en struiken groeien sneller en zijn beter bestand tegen allerlei ziekten. Voor inheemse haagplanten – waarbij West-Europa wordt bedoeld –  is immers bewezen dat ze goed om kunnen gaan met de lastige kanten van het Belgisch klimaat zoals wind en regen. Los van het feit dat inheemse bomen bij kunnen dragen aan de sfeer van een perceel, zijn ook inheemse boompoten beter aangepast aan onze bodem, dieren en weersomstandigheden. Zij hebben meer diversiteit in hun genen en kunnen zich daardoor beter aanpassen aan constante weersveranderingen. Met de actie wil het lokaal bestuur vooral ook inzetten op een duurzame en groene gemeente.

In de aankoop van de haagplanten in de maat 80 tot 100 cm was er een aanbod van 23 verschillende soorten. Ook in het assortiment appels, peren en pruimen, kersen en krieken was er voor elk keuze tussen meer dan 20 soorten. Een nieuwkomer in het assortiment is de kweeperenboom.

Aan de aankoop waren slechts twee voorwaarden verbonden: het plantgoed moet binnen de gemeentegrenzen worden aangeplant en het mag niet voor beroepsdoeleinden gebruikt worden.

Dit nieuwsbericht delen: