HERNE- 55+ infobeurs rond levenslang leren, lang leve de gezondheid en levenslang thuis wonen

Eénmaal per legislatuur organiseert het lokaal bestuur een 55+ infobeurs. Die is voorzien op vrijdag 24 november van 14u tot 18u en op zaterdag 25 november van 10u tot 17u in sporthal De Hernekouter (Hernekouter 1 1540 Herne). Het doel is vooral ‘informeren’ en ‘sensibiliseren’ rond 3 thema’s: levenslang leren, lang leve de gezondheid en levenslang thuis wonen. 

De beurs is een co-organisatie tussen het lokaal bestuur met zijn Dienst Welzijn en het platform welzijn, de seniorenwerkgroep, de verenigingen en de dienst vrije tijd. De beurs wordt officieel geopend op vrijdag 24 november om 14.00 uur door bevoegd schepen Carina Ricour. Op de beurs is er een zithoek waar kan nagepraat worden en genoten van een natje en/of een droogje. Iedereen is welkom, de toegang is gratis en de Hernekouter heeft een ruime parking.

De Hernekouter is die twee dagen een beurs, een informatiecentrum en een trefplaats voor in de eerste plaats alle 55-plussers, hun familieleden en mantelzorgers.  Maar ook voor alle verzorgenden, mensen die met ouderen zijn begaan,… Kort, voor iedereen die geïnteresseerd is of iets meer wil weten over levenslang leren, lang leve de gezondheid en levenslang thuis wonen.

Op het programma:

Vooreerst een ruim aanbod aan stands met onder meer diverse mutualiteiten, Logo Zenneland (LOkaal GezondheidsOverleg), de intergemeentelijke preventiedienst, Bewegen op Verwijzing, Spitt-plus, Stop Darmkanker, yoga, Samana, de Alzheimerliga, de Digibank, woonzorgcentrum Sint-Felix, de Woonwinkel, de Welzijnskoepel West-Brabant, de dienst aangepast vervoer, Vias (met rijsimulator), Ligo (Centrum voor Basiseducatie), de brandweer, de internetdokter en de dienst welzijn.

Naast de stands zijn er ook lezingen en een yoga-initiatie voorzien. De bovenzaal van de sporthal is bereikbaar met een lift.

Vrijdag 24 november    

14u30 (bovenzaal) – Notaris Boschmans – De notaris informeert je over hoe je kan anticiperen op je toekomst: successieplanning, erfrecht en zorgvolmachten. 

16u (bovenzaal) – LEIF (LevensEinde InformatieForum) – Kris Van de Gaer licht de vijf wilsverklaringen toe: de negatieve wilsverklaring, de wilsverklaring euthanasie, de verklaring inzake de wijze van teraardebestelling, de verklaring van orgaandonatie en het schenken van je lichaam aan de wetenschap.

Zaterdag 25 november

10u30 (benedenzaal) Yoga ochtendsessie voor iedereen

11u30 (bovenzaal) Bewegen Op Verwijzing  – BOV helpt mensen op weg naar een actiever leven met professionele coaching en een beweegplan op maat. Inne Debusscher neemt je als coach bij de hand in dit verhaal.

13u (bovenzaal) – Leen Dendievel – Naast actrice is Leen Dendievel ook consulente psychologie en schrijfster van meerdere boeken over mentaal welzijn. Leen bundelde al deze inzichten met haar eigen ervaring in een voorstelling. In Herne spreekt ze over het boek ‘Georges & Rita’, over euthanasie, afscheid nemen en familiebanden.

15u (bovenzaal) – Logo Zenneland: Halt2Diabetes  – 1 op 10 volwassen Belgen wordt met diabetes geconfronteerd. In meer dan 95% van de gevallen gaat het over diabetes type 2. Diabetes verhoogt het risico op een hartinfarct, trombose, nier- en oogproblemen, zeker als de ziekte (te) laat ontdekt wordt. Meer dan 37% van de Belgen met diabetes weten dit niet, lopen rond zonder diagnose en krijgen dus niet de juiste behandeling. Vroegtijdige vaststelling is dus van groot belang. Het goede nieuws is namelijk dat meer dan de helft van de gevallen van diabetes type 2 kan worden voorkomen via een gezonde leefstijl. Wil je meer te weten komen over dit thema? Dan is deze infosessie zeker iets voor jou.

Voor meer informatie, kan u terecht bij schepen carina.ricour@herne.be  (0478 40 24 57) of bij de Dienst Welzijn – welzijn@herne.be  (02 397 00 06).

Dit nieuwsbericht delen: