GOOIK – Buurten telden verkeer in hun straten met Telraam

Op initiatief van de Gooikse afdeling beweging.net, de beweging van sociale organisaties die in 2014 ontsproten is uit de hoekstenen van het vroeger Algemeen Christelijk Werknemersverbond (ACW), en op vraag van de buurten, financiert het lokaal bestuur via het burgerbudget 20 verkeerstellers van Telraam. Het concept van die organisatie is een oplossing met burgers voor het inwinnen van multimodale verkeersgegevens met een speciaal gebouwd, betaalbaar en gebruiksvriendelijk toestel. Telraam stelde nu de eerste resultaten voor aan de betrokken buurten. Die kunnen nu de data verder analyseren en voorstellen doen aan het lokaal bestuur om de verkeersveiligheid te verbeteren.

“In totaal werden 20 Telraam-toestellen opgehangen aan woningen van vrijwilligers en pioniers in verschillende Gooikse straten, onder andere ook in de fietsstraat. Die toestellen hebben sinds april 2022 het verkeer in hun straten geregistreerd.  Elk toestel is verbonden met het wifinetwerk. Zo kan het heel wat nuttige gegevens registreren zoals het onderscheid tussen voetgangers, fietsers, auto’s en vrachtwagens evenals de snelheid, het aantal passages, de richting van de beweging en het tijdstip. Deze data zorgen dus voor heel wat inzichten over de verkeerssituatie in een straat”, verduidelijkt schepen voor mobiliteit Samuel Billens. “De meeste toestellen zijn doorlopend actief geweest, met slechts af en toe een korte onderbreking. Dat is dus heel waardevolle informatie voor de buurten. Zij kunnen de ingezamelde data nu verder analyseren en voorstellen voor verbetering doen”.

“Ik ga dan ook graag in gesprek om samen oplossingen te zoeken. Zo kunnen we de straten samen meer duurzaam en meer verkeersveilig maken”, opent de schepen de poort voor verder overleg naar de buurten die in het project ingestapt zijn toe

Meer info mogelijk via samuel.billens@gooik.be of 0497 15 24 14.

Dit nieuwsbericht delen: