TOLLEMBEEK – Reveil zorgt voor een troostmoment met een hedendaags tintje

In de St-Martinuskerk van Tollembeek doorbrak Reveil op Allerheiligen de stilte met muziek en lokale verhalen. Dat troostmoment kwam er op aangeven van Ergoed Galmaarden-Tollembeek-Vollezele.  Gedichten en levensverhalen over markante overledenen uit de regio werden omkaderd met een vleugje muziek van de harmonie Amicato met dirigente Leen Dubois en van doedelzakmuzikant Bart Praet.

Aloïs Walgrave en Herman De Mulder

Marie-Rose Bellemans, Diane Desmecht, Kelly Bergmans en Joni Mertens waren de gelegenheidslectoren. Eén van de verhalen die zij brachten was  gesponnen rond eerwaarde heer Aloïs Walgrave, pastoor-dichter te Vollezele naar ‘De geschiedenis van Vollezele’ van Joris Verheyden.  Een ander verhaal ging over filosoof-schrijver en huisarts dokter Herman De Mulder met als bron een eerdere bijdrage in het tijdschrift Het Oude Land van Edingen.

Doedelzakspeler Bart Praet is een musicus van eigen bodem. Hij woont op de Herhout. Doedelzak is een verzamelnaam voor een zeer gevarieerd instrument. Zijn instrument is een ‘gaita galega’ of Galicische doedelzak. “De meeste mensen denken bij een doedelzak in eerste instantie waarschijnlijk aan Schotland. Toch is de doedelzak ook hét folklorische instrument van Galicië. De doedelzak heeft  een directe link met het keltisch verleden van Galicië, de keltische wereld waartoe ook Ierland en Schotland behoorden”.

Taboe doorbreken

Vzw Reveil wil in eerste instantie het taboe rond verlies en rouw doorbreken via woord, beeld en muziek. Zo bouwt de non-profitbeweging mee aan een nieuwe Vlaamse rouwcultuur die de laatste jaren flink in opmars is. De Reveilgolf is volgens velen niet meer te stuiten: troostproducties, de troosthoofdstad, lespakketten, Reveil talks… allemaal projecten waar Reveil het hele jaar door bouwt aan een warmere rouwcultuur.

Reveil is ontstaan goed 10 jaar geleden in West-Vlaanderen en bestaat thans uit honderden vrijwilligers die begeleid worden door een beperkt Reveilteam met aan het hoofd de oprichter/coördinator Pieter Deknudt. Alles begon toen Pieter met z’n band Zinger een lied wilde spelen aan het graf van zijn overleden maat Robbie.

Sociale erfgoedvereniging

Reveil op Allerheiligen in Galmaarden is een organisatie van erGoed Galmaarden – Tollembeek – Vollezele met Luc Matthys, Luc Cromphout en Herman Vanden Herrewegen. “Met onze beweging creëerden we de eerste’ sociale erfgoedvereniging’. Onze twee doelen zijn dan ook mensen samen brengen en tegelijk zorg dragen voor het materieel en immaterieel erfgoed”.

Dit nieuwsbericht delen: