HERNE – Goan Allebosch kan terugblikken op een geslaagde tentoonstelling

Goan Allebosch (Liesebeek) is 21 jaar en student aan de Koninklijke Academie Schone Kunsten (KASK) in Gent. Maar met nog één jaar te gaan ontpopt hij zich evenwel nu al als een volwaardig ‘kunstenaar’. Zoveel was duidelijk voor ook de vele bezoekers aan zijn tentoonstelling ‘Thuismatch’ in het pas geopend Vlaams Huis aan het Carrefour-complex in Halle. Met die tentoonstelling is de jonge Goan niet aan zijn proefstuk toe. De vorige maanden waren zijn werken ook al te zien in het Dominicanessenklooster in Herne, op de kunstroute in Gooik, in het CC De Ploter in Ternat en samen met nog ander veelbelovend jong talent in de Villa Servais in Halle. Ook was hij één van de artiesten die via subsidies van Pajottenland+ en van het lokaal Herns bestuur zijn steentje bijdroeg aan de knappe muurschilderingen die sinds een paar weken de toegang tot de Hernedries vanuit het centrum van Herne sieren.

Kort voor hij 18 jaar werd  was het voor Goan ‘now or never’. Zou hij zijn gevoel volgen en een kunstopleiding volgen?  En ja, de knoop werd doorgehakt en nu 3 jaar later is hij heel gelukkig met zijn keuze. Meer en meer is hij er van overtuigd dat hij over de passende mentale ingesteldheid beschikt om van zijn creativiteit zijn beroep te maken. “Wat ik intussen wel weet is dat ook een kunstenaar hard moet werken. Ook als kunstenaar word je niet volleerd geboren. Of je nu voetballer wil zijn of kunstenaar: met talent alleen kom je er niet”.

Abstract impressionisme

Goan ziet vooral zijn huidige schilderijen gerangschikt onder het luik ‘abstract expressionisme’. “In mijn werk, of dit nu sculpturen zijn of portretten, probeer ik mij vooral te focussen op kleuren en vormen en hoe die in geprek gaan met mekaar. In wat ik doe zie ik Paul Cézanne als inspiratiebron en als  rode draad. Hij bezat als geen ander de kunst om in zijn composities te werken met overheersende en krachtige kleurvlakken. Al die kleuren zette hij onafgelijnd naast mekaar om zo een totaalbeeld te laten ontstaan dat afhankelijk werd van de spontane beleving van het moment”. Of Goan nu al zijn eigen en defintieve stijl heeft gevonden weet hij alsnog te betwijfelen zoniet te weerleggen. “Momenteel kan ik mij in dat abstract expressionisme goed vinden maar daar pin ik mij niet op vast. Bij het ouder worden zullen hoogstwaarschijnlijk ook mijn ‘impressies’ veranderen en in die zin misschien ook mijn manier van schilderen”.

Naast de schilderkunst legt Goan zich ook bijzonder toe op de ‘tekenkunst’. “Tekenen behoort tot de basistechnieken binnen de kunsten en het kan als het ware altijd en overal. Door veel te tekenen leert men goed kijken, voor een beeldend kunstenaar alvast geen onbelangrijke vereiste”.

‘t SNUK

Samen met Laurens Van Hoorick  (Asse) staat Goan ook mee aan het roer van het kunstenaarscollectief ’t SNUK. Dit is een samenwerkingsverband dat werd opgezet om samen als kunstenaars naar buiten te treden en zo mekaar niet alleen te ondersteunen maar ook om gezamenlijke projecten uit te werken met tentakels naar andere jonge collega’s uit de wereld van muziek, toneel en grafisch design.

Dit nieuwsbericht delen: