HERNE – Cultuurprijs voor een gedreven Liesbeth Vandormael

Hel lokaal bestuur reikte in de gemeentelijke feestzaal in Sint-Pieters-Kapelle de jaarlijkse cultuur- en carrièreprijzen evenals de solidariteitsprijs uit. Ook de winnaar van de fotowedstrijd voor de cover van het gemeentelijk informatieblad werd bekendgemaakt. Daarnaast werden ook nog de afgestudeerde talenten van de plaatselijke afdeling van de academie Muziek, Woord en Dans bedacht met een bijzondere attentie bedacht. Gelet op haar bijzondere inzet en haar succesrijke culturele organisaties in de gemeente en daarbuiten ging de cultuurprijs 2022 naar Liesbeth Vandormael.

Het gebeuren werd voorzien van muzikale intermezzo’s gebracht door de leerkrachten Yves Dumonceau (klarinet) en Brecht Verstraeten (gitaar) van de academie Muziek, Woord en Dans Gooik en dit aan de hand van een muzikale trip doorheen Zuid-Amerika. De presentatie was in handen van communicatiedeskundige, muzikant en dichter Geert Van Hassel.

In haar welkom gaf de schepen van cultuur Sandra Dero de aanwezigen mee dat er vanuit het lokaal bestuur heel veel waardering uitgaat niet alleen naar de individuele krachten maar ook naar de 30 actieve cultuurorganisaties die actief zijn in één of meerdere van de acht kunstdisciplines (muziek, film, architectuur, theater, literatuur, dans en fotografie) en die al te vaak presteren zonder veel praalvertoon. “Het is dan ook om die merkwaardige en buitengewone inspanningen te ruggensteunen dat  wij met veel achting de jaarlijkse prijzen wensen uit te delen” klonk het.

Geert Van Hassel loodste met veel professionalisme en bravoure het publiek door de bekendmaking van achtereenvolgens de winnaar van de fotowedstrijd, van de carrièreprijzen, van de attenties ‘Jonge talenten 2023’, van de solidariteitsprijs en ten slotte van de cultuurprijs.

Fotowedstrijd

Ieder jaar looft het lokaal bestuur met in zijn kielzog de adviesplatformen Vrije Tijd en Welzijn een prijs uit voor de betere foto die werd weerhouden om de cover van een van de vier gemeentelijke informatiebladen te sieren. Die prijs viel te beurt aan Lesley Demol voor haar foto van zonnebloemen in het Herns landschap op de zomereditie. Zonnebloemen staan symbool voor geluk, liefde, vertrouwen, bewondering, kracht en uiteraard ook zon. De andere genomineerden waren Kim Van Hasselt (wintereditie), Renske Mignon (lenteeditie) en Sarah Copriau (herfsteditie).

Carrièreprijzen

Deze editie zorgde voor drie carrièreprijzen. De begunstigden zijn Aimé Derijcke, Danny ‘Latjes’ Vanwittenbergh en het Legatokoor.

Aimé Derijcke zag zich voorgedragen door Okra Herne omdat hij al meer dan 30 jaar een drijvende kracht is achter die vereniging. Dankzij hem heeft Okra Herne met zijn petanquespelers zo één van de grootste sportverenigingen voor senioren in de regio.

Danny Vanwittenbergh is uren in het rond bekend als cafébaas ‘Latjes’. In een notendop wist hij de aanwezigen de oorsprong mee te geven van zijn populaire toenaam die alles te maken heeft met zijn tamelijk zwaarlijvige vader. Als fruitplukker viel die ooit tijdens het sorteren van zijn geplukt fruit door een (latjes)bak hetgeen beslist een hilarische toestand met zich meebracht waaraan zowel vader als zoon Danny dan de toenaam ‘Latjes’ hebben aan overgehouden.

Voor de derde carrièreprijs werd Viviane Grisez op het podium gevraagd. Al decennia lang (26 jaar) is zij de dirigente van het zangkoor Legato. Het was in 1977 dat een aanzienlijk aantal zangers en zangeressen de draad van de in 1976 vergane zangvereniging ‘De toekomst, Vers l’avenir’ terug opnamen. Mettertijd groeide Legato uit tot een respectabel vierstemmig zangkoor dat zijn sporen niet alleen in Herne verdient maar ook op regelmatige basis in het ganse land en zelfs in het buitenland gesolliciteerd wordt.

Jonge Talenten

Voor de prijs van ‘Jonge Talenten’ of, zoals Geert het verwoordde, het ‘aanstormend talent’ ging de micro naar Sarah Copriau, de directeur van de Gooikse academie Muziek, Woord en Dans. Zij mocht de namen bekend maken van de gediplomeerden van het voorbije schooljaar die allen minstens 10 jaar kunstonderwijs op hun conto hebben. Dit zijn Arnahoutova Svetlana, Couvreur Chloé, Debusscher Hannelore, Dekens Birgit, Devos Zoë, Facon Laetitia, Germonpré Lily, Heuleu Marieke, Knockaert Sofie, Leenknecht Tiny, Pype Tristan, Vander Eeckt Tine, Vanderheyden Laure en Vanderrusten Lotte. Omdat velen inmiddels her en der in het land hogere studies hebben aangevat waren er met Chloé, Tiny en Zoë slechts drie van hen aanwezig.

Solidariteitsprijs

De solidariteitsprijs werd toegekend aan de 89-jarige Fernande Vanaudenhove. Die pientere senior is heel haar leven al actief bezig geweest als vrijwilliger in een gans resem aan verenigingen  Zo was zij al vrij jong actief in het bestuur van de BJB. Ze was lector in de parochies van Kokejane en Herne. Zij speelde toneel. En 30 jaar lang was zij voorzitter van Ziekenzorg (Samana), was ze actief in het bestuur van Okra, danste ze samen met Pajottenboeketje en werkte ze 25 jaar als vrijwilliger in de Sint-Janskliniek in Brussel. Zelfs met haar inzet voor Meghane (’t Bruut) is het lijstje nog verre van volledig. Een vrouwke dus met een hoog gehalte aan sociaal engagement en vooral met veel punch. En ook dat laatste  liet zij tijdens haar interview duidelijk merken.

Cultuurprijs

Le moment suprême van de avond was uiteraard de bekendmaking van de toekenning van de cultuurprijs. Al wie belangstelling betoont voor culturele activiteiten weet absoluut dat Liesbeth Vandormael naast witte en rode bloedcellen ook nog cultuurcellen in het bloed heeft. En, zoals de presentator het treffend verwoordde, viel in het geval van Liesbeth  de appel niet ver van de boom’. Daarmee was meteen ook de link naar papa Herman, ook al een winnaar van de prijs, meteen gelegd. Dat zij ‘een fenomeen’ ging worden stond in de sterren geschreven. Amper 15 jaar was ze toen zij al een aflevering van  het populair jeugdprogramma ‘Merlina’ schreef. Haar ‘Vijfde Musketier’ werd met 5 sterren onthaald en dan ook opgenomen en uitgezonden.

Al meerdere jaren ontplooit Liesbeth zich ook lokaal als de drijvende kracht achter tal van evenementen met een historische of culturele inslag. De hond van Brückner en de kat van Mozart, 75 jaar bevrijding, de Vijfde Koning, en meer recent Carte Blanche en 125 jaar Boerenkrijg in en rond het kartuizerklooster zijn er slechts een paar uitgelicht.

Bij de ontvangst van het traditioneel en fel gegeerd kartuizerbeeldje wist Liesbeth nog mee te geven dat dat beeldje voor haar nog een heel speciaal gevoel teweegbracht omdat zij de kunstenaar Etienne Bauwens († Aalst 2021), de maker van het beeldje, goed heeft gekend.

De gebruikelijke bedankingen vanuit het lokaal bestuur bij monde van burgemeester Kris Poelaert gingen naar het adviesplatform Vrije Tijd met in het bijzonder Tineke Moonens, het adviesplatform Welzijn, de muzikanten, de presentator en Geert Sterckx voor de klank- en lichtondersteuning. De avond werd afgerond met een groepsfoto en een heildronk aangeboden door het lokaal bestuur.

Dit nieuwsbericht delen: