GOOIK – Bert Kruismans trapte de goed gevulde wereld & cultuurmaand af

Vorig jaar lanceerde de Gooikse cultuurraad – na een afwezigheid van tien jaar – terug een  ‘Cultuurmaand’. Die cultuurmaand kreeg dit jaar opnieuw navolging en sloot overigens aan bij de ‘Wereldweek’ die jaarlijks vanuit de adviesraad Gooik Mondiaal wordt georganiseerd. Jonas De Maeseneer, schepen van cultuur en Noord-Zuid: “Het wordt beslist een maand van ontdekking, verwondering, bezinning, samenhorigheid en plezier”.

De samenwerking tussen de cultuurraad, de lokale verenigingen, Gooik Mondiaal en de gemeentelijke dienst Vrije Tijd is deze keer uitgemond in een heel divers en boeiend programma met 32 verschillende organisaties verdeeld over 30 dagen. Dat programma is te raadplegen op de gemeentelijke website via deze link.

Het was comedian Bart Kruismans, in Gooik vooral gekend als ‘rechtvaardige rechter’ die in de cultuurschuur De Cam zorgde voor de feestelijke openingsavond. In zijn humoristische show bekeek Bert Kruismans het rare gedrag van (vooral) hemzelf, de mensen rondom hem en de mensen die, vaak ongevraagd, zomaar in zijn en ons leven verschijnen. We hebben met corona een zeer vreemde periode achter de rug. En volgens sommige experts ging dat achteraf ons gedrag stevig veranderen. Is dat ondertussen ook gebeurd? Goeie vraag, met van Kruismans een mogelijk antwoord. De show werd afgesloten met een ontvangst die omkaderd werd met live Chileense wereldmuziek.

Voor de tweede blikvanger was de kerk van Leerbeek de plaats van afspraak. Daar ging alle aandacht naar een optreden van de Oekraïense zangeres en musicus Lena Ivanova. Tot voor die fameuze februari 2022 toen de eerste bommen op Oekraïne vielen leefde Lena heel gelukkig samen met haar gezin en familie in Tsjernihiv in Noord-Oekraïne. Sinds maart 2022 wonen zij in een oude brouwerij in Pepingen. Zij heeft heel veel moeten achterlaten in haar geboorteland doch zeker niet haar muziek.

Dit nieuwsbericht delen: