VOLLEZELE – Dag van het Brabants Trekpaard zette Vollezele opnieuw in de schijnwerpers

Samen met het provinciebestuur organiseerde het Comité Vollezele Leeft nu reeds voor de vijftiende keer de ‘Dag van het Brabants Trekpaard’. In de volksmond heet het dat de weergoden het weekend genadig zijn. En inderdaad, niettegenstaande het er al een hele week vooraf beroerd uitzag, klaarde de hemel die zondag breed op. Enkele duizenden bezoekers zakten dan ook blijgezind richting Vollezele af.

Museum

Het Museum van het Belgisch Trekpaard in het oud gemeentehuis organiseerde gegidste rondleidingen. Een opvallend aantrekkingspunt daarbij was een getuig om trekpaarden af te laten dalen in de mijnschachten dat overigens voor de eerste keer aan het publiek getoond werd op Erfgoeddag. Het museum mocht ook een grote delegatie van de Pajotse oldtimervrienden verwelkomen: een mooi moment om pk’s en echte paardenkrachten bij elkaar te zien. Dat erfgoed en familiegeschiedenis soms ook kunnen samengaan werd bewezen door een rondleiding voor nazaten van Remi Vanderschueren, de ‘stamvader’ van de stoeterijen in Vollezele en eigenaar van de wereldberoemde dekhengst Brillant. Ook het pas geopend archief van het museum waar eigen stukken en documenten en kunstwerken van de Koninklijke Maatschappij van het Belgisch Trekpaard bewaard worden, kreeg uitgebreid aandacht. Verder had het museum ook dit jaar een kunstenaar uitgenodigd. Deze keer ging de eer naar Freddy De Vits die met zijn schilderijen van trekpaarden heel wat bezoekers wist te begeesteren.

Prijskampen

De Dag van het Brabants Trekpaard kon uiteraard ook niet zonder demonstraties van trekpaarden, animatie voor kinderen met onder meer het door een trekpaard getrokken zwevend tapijt met daarop tientallen kinderen en prijskampen waarbij fokkers hun beste paarden en veulens naar voor brengen. Die wedstrijden, die eveneens veel kijkers lokten, werden gepresenteerd door Jan De Boitselier, de voorzitter van de Koninklijke Maatschappij van het Belgisch Trekpaard. Het Comité Vollezele Leeft zorgde verder ook nog voor heel wat randanimatie met de aanwezigheid van zadelmakers, hoefsmeden, een paardenmelkerij, allerlei paardenaccessoires en andere aanverwante ambachten.

Brillantworp

De uiterst succesrijke dag werd traditioneel afgesloten met de Brillantworp. Vanuit het Museum van het Belgisch Trekpaard worden daarbij door vertegenwoordigers van het lokaal bestuur en de kersverse gekozen ‘miss en mister Villezjiel’ chocoladen paardjes uitgeworpen naar de aanwezigen. Ook burgemeesters Cattie en Poelaert, respectievelijk voor Bever en Herne, waren naast Gunther Coppens, gedeputeerde bij de provincie Vlaams-Brabant, van de partij. Stef Van Voorde uit Bever kon de gouden Brillant uit de lucht plukken. Hierdoor mocht hij naar huis met een replica van het standbeeld van het trekpaard Brillant. Evi Tielemans uit Vollezele ving de bronzen Brillant op en kreeg een boek over de dorpsgeschiedenis van Vollezele aangeboden. Yves Vanden Bouwhede uit Galmaarden tenslotte won een koetsrit met zijn bezoek aan het Museum van het Brabants Trekpaard.

Dit nieuwsbericht delen: