EDINGEN – Standbeeld van Eddy Merckx prijkt voortaan op de rotonde in Lettelingen  

Lettelingen (Edingen) is wielerlegende Eddy Merckx alvast nog helemaal niet vergeten. ‘De Kannibaal’ stond er onlangs vrijwel terug op dezelfde plaats waar hij op 1 oktober 1961 zijn allereerste koers begon en won om er het standbeeld te zijner attentie mee in te huldigen. Die dag was Eddy nog een 16-jarige jonge en onbekende Brusselaar die met nog een dertigtal andere jonge ‘coureurs’ aan de start stond van de plaatselijke kermiskoers die hij dan met een eerste zege wist af te sluiten. Die eerste overwinning betekende meteen ook de start van wat later zou uitmonden in een wielercarrière en palmares waarmee hij het kleine België jarenlang boven aan de wereldtop hees.

Rotonde Eddy Merckx

Nu tweeënzestig jaar later stond hij er terug. Dit keer evenwel niet meer in rennersplunje maar wel om er mee een sculptuur te onthullen op de rotonde – die voortaan trouwens ook zijn naam draagt – op het kruispunt van de Brunehaultsesteenweg en de Brusselsesteenweg en op een steenworp van de inrit naar het golfterrein.  

De dag van de onthulling van het standbeeld stond Edingen in rep en roer.  Honderden aanwezigen tekenden er present: fans, omwonenden, vrienden, sympathisanten, genodigden en uiteraard ook een ruimte delegatie uit de lokale besturen. Allen, al dan niet uitgedost in vintage kleding en sommigen zelfs vermomd als Eddy Merckx, werden mee op sleeptouw genomen op een circuit waar de tot nu grootste wielerlegende allertijden werd geboren.

Een typerend standbeeld  

Xavier Parmentier, een notoire kunstenaar uit Lessen met al meer dan 35 jaar ervaring, ontwierp het beeldhouwwerk waarbij hij zich uiteraard liet inspireren door Merckx zelf en vooral door het opsteken van zijn beide handen bij het overschrijden van de finishlijn.  Een ‘manie’ die hem trouwens talloze boetes zou hebben opgeleverd. Het stalen beeldhouwwerk is zo ontworpen dat het vanuit alle hoeken kan worden bewonderd. De kunstenaar beschrijft zijn werk als ‘De lichtgevende schaduw van Eddy Merckx die voor altijd boven de wielerwereld hangt’.

“Het beeldhouwwerk is gemaakt van cortenstaal, een gelegeerd staal dat bestand is tegen corrosie dankzij de toevoeging van koper, chroom en nikkel. Dat is net zo solied materiaal als het palmares van de Kannibaal”, aldus burgemeester Olivier Saint-Amand. Het is ijzerbewerker Olivier Marcel die alle onderdelen verzamelde en aan elkaar laste.

Eerbetoon

Het idee om een dergelijk eerbetoon te brengen aan de wielerkampioen ontstond in het brein van wielerliefhebber Bruno Carbonnelle. Ter gelegenheid van de doortocht van de Tour de France in 2019 ging hij met zijn idee aankloppen bij het lokaal bestuur dat maar al te graag zijn volle medewerking verleende.

Een zichtbaar tevreden Eddy Merckx liet optekenen dat hij geraakt was door het initiatief en door de grote belangstelling : ‘Het bewijst dat het wielrennen een geweldige sport is die de bevolking blijft boeien en beroeren”.

De viering gebeurde in samenwerking met fietsclub Cyclo Bol d’Air en andere lokale verenigingen, die er samen voor zorgden dat voor één dag de volkse wielersfeer uit de sixties-jaren er nog eens goed inzat met daarbij hier en daar ook herinneringen aan de indertijd Lettelingse renner Joseph Mathy.

Dit nieuwsbericht delen: